Держава буде вчити за свій рахунок лише 40% випускників шкіл

Друк PDF

Міністерство освіти і науки констатує розміщення у поточному році державного замовлення на підготовку у вищих навчальних закладах 40% випускників шкіл.

Про це під час виступу в рамках "години питань до уряду" у Верховній Раді сказав міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

За його словами, в поточному році Кабінет міністрів витратив рекордну суму коштів на фінансування навчання випускників за бюджетні кошти.

"В цілому державне замовлення охоплює 40% випускників повної середньої школи в цьому році", – сказав він.

При цьому він уточнив, що державне замовлення Міносвіти на підготовку молодших спеціалістів складає близько 58 тис. місць, за програмою бакалаврату – 99,2 тис. місць, спеціалістів – 54,7 тис. місць, а в магістратурі – 29,5 тис. місць .

Крім цього, держзамовлення, яке надане Міністерству охорони здоров'я, Міністерству культури і Міністерству аграрної політики та продовольства, склало 40 тис. місць за програмою навчання магістрів.



Також він нагадав, що цього року держзамовлення розміщувався у відповідності з новим законодавством про формування та розміщення замовлення на підготовку фахівців на конкурсній основі.

Табачник зазначив, що вперше була сформована конкурсна комісія за участю роботодавців у кількості 35 осіб, яка забезпечувала розподіл держзамовлення.

Загалом у конкурсному відборі виконавців держзамовлення взяли участь близько 150 ВНЗ 3-4 рівнів акредитації та 361 ВНЗ рівня вищих професійних училищ, технікумів і коледжів.



Нагадаємо, в травні прем'єр міністр Микола Азаров оцінював кількість випускників шкіл в 329 тис. осіб у 2013 році.

20 травня Кабмін затвердив державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів для державних потреб у 2013 році.

 

 

Джерело: www.delo.ua